ZIUA DONATORULUI DE ORGANE, SUB SEMNUL RECUNOȘTINȚEI

ZIUA DONATORULUI DE ORGANE, SUB SEMNUL RECUNOȘTINȚEI

 

UN EVENIMENT SUSȚINUT DE PRIMĂRIA CAPITALEI, PRIN ASSMB, ALĂTURI DE ASOCIAȚIA TRANSPLANTAȚILOR DIN ROMÂNIA

Asociatia Transplantatilor Din Romania (ATR) și cele două mari spitale din București specializate în transplant, Spitalul Sfanta Maria, administrat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și Institutul Clinic Fundeni, au organizat astăzi, cu ocazia Zilei Donatorului de Organe, un amplu eveniment dedicat donatorilor de organe și familiilor acestora. Peste 100 de persoane, medici, pacienți și susținători s-au alăturat acestei cauze.

Evenimentul a debutat la Spitalul Clinic ”Sfânta Maria”, unde echipa de transplant condusă de managerul spitalului, Dr. Narcis Copcă, le-a vorbit celor prezenți.

Prof. Dr. Narcis Copcă:
Spitalul Sfanta Maria are bucuria să fie punctul de plecare pentru Marșul Ciclist de astăzi. Suntem alături de pacienții noștri, cât și alături de familiile acestora. Transplantul de plămân, ficat, dezvoltate deja medical și logistic, au deja tradiție în spital, iar în viitorul apropiat, în Noul Centru de Transplant multiorgan - cel simultan de pancreas - rinichi, ori cardiac, vor diversifica activitatea pe care o dorim înțeleasă just, transparentă și susținută de leadership-ul politico - administrativ.”

A urmat apoi ”Maratonul ciclist” la care, fie au pedalat, fie au participat cu motocicletele, medici de la Spitalul Sfânta Maria, pacienți, beneficiari ai unui transplant, membri ai Poliției Locale, precum și voluntari, prin bunăvoința Green Revolution. Parteneri ai evenimentului de astăzi sunt Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania(UNNPR), compania I'Velo și AquaVia.
 
Transplantul salvează vieți, iar o echipă profesionistă și dedicată poate face minuni, așa cum s-a întâmplat la Spitalul ”Sfânta Maria” unde, numai într-un an, s-au realizat, cu succes, șase operații de transplant pulmonar și 44 de ficat, acesta fiind, de altfel, singurul spital din România unde se fac astfel de intervenții.
Donarea de organe și, implicit, transplantul, sunt o problemă în România, și nu numai, pentru că pe listele de așteptare sunt tot mai mulți oameni care au nevoie de un organ, iar donatorii tot mai puțini. Tocmai din acest motiv, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a început, anul acesta, o amplă campanie de conștientizare a populației în legătură cu donarea de organe, sânge și celule hematopoietice. În acest sens, au fost organizate workshop-uri în șapte universități din București, evenimente în cadrul cărora reprezentanți ai ASSMB și partenerii de la Asociația Transplantaților din România, Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti, COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, Asociatia Romana impotriva Leucemiei - ARIL, programul național N-avem SANGE, Centrul de Transfuzie Sanguină București și Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, au explicat tinerilor importanța donării.
 
Date despre donarea de organe în România:

* În perioada 2014 - 2018, 1.146 de familii au acceptat prelevarea de organe de la cei dragi aflați în moarte cerebrală;
* În anul 2018, pe lista de așteptare pentru transplant se aflau 6044 bolnavi;

 

https://observator.tv/sanatate/mars-zi-donatori-organe-304283.html

http://stiri.tvr.ro/romania-la-coada-clasamentului-european-in-privin-a-donarii-de-organe_848298_video.html?fbclid=IwAR2IBA5puXNippK4mLyPll94XNg22vMSyrdeXPnWrZbUGwuT0XstYaixMo4#view

 

În anul 2018, au fost făcute 263 de transplanturi de organe.