SIMPOZION NAȚIONAL DE BOLI NEUROMETABOLICE ȘI MALFORMAȚII CEREBRALE

SIMPOZION NAȚIONAL DE BOLI NEUROMETABOLICE ȘI MALFORMAȚII CEREBRALE

 

"Prof. Dr. Linda De Meirleir"
Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia
23 - 24 mai 2019

La Spitalul Clinic Dr. Alexandru Obregia, spital administrat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a început, în dimineața de 23 mai 2019, un Simpozion Național de Boli Neurometabolice și Malformații Cerebrale. În cadrul sesiunilor științifice sunt prezentate cazuri de pacienți români cu afecțiuni neurologice grave, metode de tratament și au loc discuții pe tema evoluției acestora. 
Dr. Catrinel Iliescu, medic primar Neurologie Pediatrică, șef Secție de Neurologie Pediatrică Spitalul Clinic Dr. Alexandru Obregia:
”Suntem mândri că am putut contribui la organizarea Simpozionului Național de Boli Neurometabolice și Malformații Cerebrale în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Obregia. Este un simpozion coordonat de Societatea Română de Neurologie Pediatrică, alături de Centrul de Expertiză pentru Boli Rare în domeniul Neurologiei Pediatrice din acest spital. Vrem să comunicăm, cu ocazia acestui eveniment, mesajul nostru: ”Rar nu înseamnă invizibil. Vorbim despre afecțiuni rare, dar care sunt întâlnite în practica neurologică și pediatrică și care au nevoie de investigații pentru un diagnostic precis, au nevoie de suport terapeutic suplimentar. Diagnosticul nu este ușor de susținut în România, costul acestor investigații necesare nefiind acoperit de Casa de Asigurări. Acești pacienți au nevoie de investigații de Secol 21, uzuale în restul țărilor Uniunii Europene, care sunt posibile, deocamdată, doar cu efortul financiar al părinților.”

La lucrările științifice care au început ieri, și continuă și astăzi, participă peste 70 de experți români din domeniul neurologiei pediatrice din Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, din alte spitale, dar și doi invitați speciali.

”Sunt doi neurologi pediatri din Belgia, de la Universitatea din Bruxelles, profesorul Anne Jansen și doctorul Luc Regal, care au fost în echipa Prof. Dr. Linda de Meirleir, unul dintre mentorii noștri, una din persoanele care a contribuit la cunoștințele noastre și care a format-o și pe Dr. Diana Bârcă, pe care noi o considerăm cheia neurometabolicii din Spitalul Clinic Obregia. Dr. Diana Bârcă a fost într-un stagiu de pregătire în Belgia și are legături foarte strânse cu specialiștii de acolo. ”- a declarat Dr. Catrinel Iliescu
În cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” sunt tratați, anual, 10 mii de copii, inclusiv cei cu boli neurometabolice și malformații cerebrale. 
”Dacă un copil are semne de boală neurologică, e foarte probabil ca medicul de familie, care deja ne cunoaște, știe și faptul că suntem o echipă cu mare experiență în acest domeniu și îl va trimite către noi. El va fi apoi evaluat. Noi, fiind aici un centru terțiar, totodată centru de expertiză, avem mai mulți copii cu asemenea afecțiuni în evidență decât alte centre. La evenimentul din aceste două zile, ne-am fi dorit o participare și a altor specialități pediatrice. În primul rând, pediatri, dar și medici specializați în boli de nutriție și metabolism și medici geneticieni, pentru că noi credem că acești copii cu boli neurometabolice nu pot fi tratați doar de neurologii pediatri. Ei au nevoie de evaluarea neurologică, noi putem susține diagnosticul dar trebuie să lucrăm în echipă și trebuie ca aceste echipe să fie și funcționale”, a mai precizat Dr. Catrinel Iliescu.
#ASSMB
#PMB
#SpitalulClinicdePsihiatrieDrAlexandruObregia
#Spitalepmb
www.assmb.ro