De vorbă cu Dr. Narcis Copcă - Managerul Spitalului Sf. Maria

De vorbă cu Dr. Narcis Copcă - Managerul Spitalului Sf. Maria

Donarea de organe înseamnă viață! 

V-ați întrebat vreodată dacă ați avea curaj să donați? Dar dacă ați vrea ca alții să doneze? În fiecare an, în data de 16 iulie, sărbătorim Ziua Națională a Donatorului de Organe, o zi importantă și de o mare însemnătate pentru pacienții transplantați, oameni a căror viață a început a doua oară și care se bucură de fiecare clipă datorită unor eroi necunoscuți, eroi care veghează asupra lor.  

​Pe 16 iulie 2020, începând cu ora 14:00, îl avem invitat pe domnul Doctor Narcis Copcă, Managerul Spitalului Sf. Maria, în cadrul sesiunilor LIVE ONLINE organizate de Primăria Municipiului Bucureşti prin ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București

Domnul Doctor Narcis Copcă a realizat 6 transplanturi de plămâni într-un an. Nu mai vorbim de cele aproape 50 de transplanturi de ficat... S-a încăpățânat să-și construiască o echipă medicală profesionistă, ba a cooptat și un medic român celebru care operează în străinătate. Echipa excepțională de medici de la Spitalul Sf. Maria va continua să realizeze cu succes asemenea operații rare sau deosebite care, în străinătate, se fac doar în centre medicale cu extrem de multă experiență și cu costuri foarte mari, decontate parțial de statul român.

Narcis Copcă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila în anul 1992, iar apoi a parcurs toate etapele în cercetare, până la gradul I. Și-a finalizat doctoratul în chirurgie în anul 2000, iar acum mai are puțin și-l termină și pe cel de-al doilea, în științe economice. De altfel, medicul este și absolvent al Academiei de Științe Economice din București.

Încă din anul 1998, de când era rezident și-a dorit să contribuie la schimbarea în bine a medicinei românești și este unul dintre cei care au pus bazele noului sistem de asigurări de sănătate, care în trecut era unul naționalizat și mult mai puțin eficient. Mai întâi a fost director adjunct la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, iar apoi, în anul 1999 a ajuns la Spitalul Sfânta Maria ca director. De aproape 20 de ani, Narcis Copcă este managerul instituției, care astăzi arată ireproșabil.

​Domnul Doctor Narcis Copcă ne va vorbi despre importanța donării de organe și ne va ajuta să conștientizăm faptul că printr-un simplu gest putem salva vieți, chiar dacă acest gest vine într-un moment foarte dificil și dureros pentru noi. Să arătăm că ”stocul” valorilor în care mulți credem nu au fost încă ”epuizat”, iar speranța că vom fi alături de semenii noștri este încă vie. Trebuie să înțelegem cât de important este un astfel de gest și să realizăm că în anumite situații putem fi singura șansă de supraviețuire a unor oameni care nu au altă speranță în afară de altruismul nostru, acela de a ne înscrie în registrul donatorilor de organe.

Ca de obicei, dacă aveți întrebări le puteți trimite chiar începând cu acest moment, pe pagina evenimentului. Domnul doctor va încerca să răspundă la cât mai multe întrebări în timpul transmisiunii live pe pagina noastră de Facebook.

Ne vedem Joi, 16.07.2020, începând cu ora 14:00, live online pe pagina ASSMB!