5 iunie - Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

5 iunie - Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

 

UPDATE:

          APROXIMATIV 2500 DE OAMENI ȘI-AU TESTAT APETITUL PENTRU ALCOOL, PE 5 IUNIE, DE ZIUA NAȚIONALĂ A TESTĂRII CONSUMULUI PERSONAL

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei, în parteneriat cu Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor (ALIAT), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți au organizat Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu proiect de screening și prevenire a consumului riscant de alcool din România.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a organizat opt centre de testare în spitalele pe care le administrează, nouă în universități și unul în ASSMB. Studenții au participat la acest proiect în număr mare, 950 de teste din cele peste 1700 de teste completate în punctele de testare organizate de ASSMB, provenind din universități. Aproximativ 700 de teste au fost completate în cele trei containere stradale care aparțin Primăriei Capitalei, unde operatori au fost membri ALIAT. Tot prin demersurile ASSMB, la acest proiect a fost implicat și actorul Silviu Biriș care a dat un semnal de alarmă în ceea ce privește consumul de alcool în România și conștientizarea acestei probleme.

Bucureștenii au fost extrem de interesați de eveniment și au dorit să afle care le este consumul personal de alcool. Astfel, aproximativ 2500 de oameni au răspuns unor întrebări adresate de voluntari și de specialiști și au completat un chestionar în acest sens.  În doar câteva minute au primit și răspunsurile și au putut să-și evalueze consumul personal de alcool.

Mesajul transmis a fost acela că fiecare trebuie să se cunoască pe sine și să conștientizeze atunci când se confruntă cu asemenea probleme.

 

Mulțumim personalului medical din spitale, din rețeaua universitară, psihologilor, cât și organizatorilor care au făcut posibilă această acțiune, în beneficiul sănătății  bucureștenilor.

  

 

ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor) și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) organizează Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu proiect de screening și prevenire a consumului riscant de alcool din România.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, s-a alăturat acestui proiect prin organizarea a 18 centre de testare precum și prin punerea la dispoziție a trei containere stradale situate în zona centrală a Bucureștiului: zona Magazinului Unirea - Raiffeisen, Zona Universitate – Fântâni și Zona Piața Romană -Metrou.

Astfel, bucureștenii sunt așteptați miercuri, 5 iunie 2019, în cele peste 30 de centre din București să își evalueze, în doar 5 minute, consumul personal de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, cu ajutorul specialiștilor și voluntarilor. Harta locațiilor în care se află centrele de testare poate fi accesată pe www.ziuaaudit.ro și se actualizează zilnic.

 

Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică: România este pe locul 8 în Regiunea Europeană și pe locul 9 în lume la consumul de alcool, cu 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an, peste media europeană de 10.4 l, potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2018. Astfel, Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool își propune să le ofere celor care se confruntă cu un consum riscant îndrumarea necesară pentru a evita viitoare probleme de sănătate, să permită o înțelegere mai clară a fenomenului consumului problematic de alcool existent la nivel național, precum și colectarea de date utile dezvoltării unor programe de prevenire eficiente.

Chestionarul AUDIT, instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în peste 190 de țări din lume, cuprinde 10 întrebări scurte, iar scorul obținut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, recomandăm celor care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvență, să afle ce scor obțin, pentru a se cunoaște mai bine, pentru a afla din timp dacă se află sau nu într-o categorie de risc și pentru a beneficia de informații suplimentare despre cum să prevină potențiale probleme de sănătate legate de consumul de alcool.

Fiți alături de noi pe 5 iunie la Ziua Testării Consumului Personal de Alcool!

 

Centrele de testare organizate prin ASSB:

1.     Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”;

2.      Spitalul Clinic de Urologie „Prof. Dr. Theodor Burghele”;

3.     Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”

4.     Centrul de Evaluare și Tratament al Toxicodependențelor pentru Tineri “Sf.Stelian”

5.     Spitalul Clinic Colțea;

6.     Spitalul Clinic „Filantropia”;

7.     Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”

8.     Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia”

9.     ASSMB - Direcția Programe-Proiecte, Bd. Ion Mihalache nr. 11- 13

10    - 11.Cabinet medical studențesc Politehnica - 2 centre (medicina generală și stomatologie);

      12. Cabinet medical studențesc ASE;

      13. Cabinet medical studențesc ARTE;

14.  Cabinet medical studențesc Agronomie;

15.  Cabinet medical studențesc Electronica

16.  Cabinet medical studențesc Universitatea de Construcții;

17.  Cabinet medical studențesc Universitate;

18.  Cabinet medical Studențesc Arhitectură.