"Sănătatea copiilor este prioritatea noastră!" - Rețeaua de Medicină Școlară ASSMB

"Sănătatea copiilor este prioritatea noastră!" - Rețeaua de Medicină Școlară ASSMB

 


"Sănătatea copiilor este prioritatea noastră!"

 

Rețeaua de Medicină Școlară ASSMB, model de bune practici la nivel național

 


După preluarea cabinetelor de medicină școlară, Primăria Municipiului Bucureşti, prin ASSMB - Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a realizat o analiză a problemelor existente la acel moment și a elaborat un plan complex de măsuri care a determinat, în doar câțiva ani, eliminarea disfuncționalităților și conturarea unui model de succes, pe care și alte municipalități din țară încearcă acum să îl implementeze.

 

Rețeaua de Medicină Școlară și Universitară astăzi, în cifre:

 

·       451 cabinete medicale de medicină generală și 157 cabinete stomatologice;

 

·       Consultații și tratamente gratuite pentru 250.000 de elevi și 120.000 studenți;

 

·       Asistență stomatologică completă și gratuită pentru copii, de la profilaxie și până la tratamente ortodontice: 350.000 tratamente stomatologice și 50.000 consultații gratuite, numai în ultimul an; 5.000 de sigilări ale molarului de 6 ani, de la lansarea proiectului în octombrie 2019;

 

·       Trei ample programe de educație pentru sănătate, derulate în grădinițele, școlile și liceele din Capitală.

 

STRATEGIA care a stat la baza relansării, extinderii și modernizării Rețelei de Medicină Școlară și Universitară din Capitală a inclus mai mulți pași:

 


1. Un program acelerat de investiții, a cărui valoare depășește patru milioane de euro

 

Cabinetele stomatologice (157):

 

🔴Dacă în anul 2016 existau unituri dentare vechi chiar și din 1960, în 2020 toate uniturile vechi au fost înlocuite (74 de unituri noi au fost achiziționate în perioada 2018-2019).
 7 cabinete stomatologice nou-înființate și complet dotate;
Linii de sterilizare complet noi: autoclave (109), aparate de distilat apa (150), aparate de sigilat pungi (149);
Frigidere pentru materialele stomatologice în toate cabinetele;
Mobilier medical nou (dulapuri pentru medicamente, măsuțe de instrumentar);
Materiale stomatologice, instrumente, lămpi cu UV etc.

Cabinetele de medicină generală (451):
🔴 În anul 2016, cabinetele aveau mobilier vechi și nu dispuneau de echipamentele medicale necesare.
În 2020, cabinetele au în dotare optotipuri luminoase (82), taliometre (21), tensiometre de diverse tipuri (889), canapele de consultație (95), dulapuri de medicamente (136), măsuțe de inox pentru instrumentar (216) etc.

2️
. Acoperirea deficitului de personal
🔴 În anul 2016, erau ocupate 700 posturi în medicina școlară, iar în cadrul ASSMB era angajată o singură persoană care coordona Direcția de Medicină Școlară.
Între 2017-2020 s-au organizat 20 concursuri pentru ocuparea a 535 posturi de medici și asistente medicale;
Între 2017-2020 s-au înființat 100 de posturi noi de medici și asistente medicale;
În octombrie 2020, sunt ocupate 965 din cele 1.053 posturi existente în Rețeaua de Medicină Școlară și Universitară;
În 2020, există câte un inspector de specialitate pentru coordonarea cabinetelor școlare din fiecare sector. Ocuparea posturilor vacante cu personal medical a fost posibilă după includerea în Ordonanța de Urgență Nr. 8/2018 a modificărilor legislative susținute de către Primarul General, ceea ce a permis finanțarea și de la bugetul local a salariilor personalului medical din cabinetele școlare. Aceeași OUG a prevăzut și posibilitatea realizării de investiții în cabinetele universitare, ceea ce până atunci nu era reglementat.

3️
. Implementarea unor ample programe de educație pentru sănătate și informarea permanentă a peste 70.000 de părinți, prin intermediul newsletterelor săptămânale

🔺 Igienă orală („Campania de Promovare a Sănătății Orale”) - 3 ani consecutiv, au participat aproximativ 270.000 de preșcolari și școlari.
🔺 Prevenirea bolilor transmisibile („Sănătatea e în mâinile tale”) - 3 ani consecutiv, au participat aproape 400.000 de preșcolari și școlari din clasele 0-IV.
🔺 Alimentație sănătoasă și activitate fizică („Copiii sănătoși ai Bucureștiului”) – derulat în anul 2019, beneficiari fiind 20.300 elevi ai claselor a V-a și a VI-a.

4️
. Asigurarea de medicamente și materiale sanitare 

 

Pe lângă medicamentele necesare pentru funcționarea cabinetelor școlare, ASSMB a achiziționat seringile cu adrenalină pentru toți copiii cu alergii severe, pentru care există recomandări medicale.

 


5️
. Cursuri pentru personalul medical școlar

 

Tot personalul medical a participat la cursuri de prim ajutor, exersând manevrele de resuscitare pe manechine, precum și intervenția în cazurile de șoc anafilactic.

 


6. Organizarea primei Conferințe Naționale de Medicină Școlară

 

La finalul anului 2018, ASSMB a organizat prima Conferință Națională de Medicină Școlară, la care au participat peste 150 de specialiști din toată țara. Evenimentul a reprezentat un moment de cotitură, fiind punctul de plecare pentru stabilirea cadrului legislativ în baza căruia se desfășoară astăzi activitatea de medicină școlară în România.

 


7.  Stabilirea de parteneriate cu instituții publice și organizații neguvernamentale din domeniul educației și sănătății copiilor

 

În vederea promovării și implementării cu succes a proiectelor și a campaniilor elaborate și derulate de ASSMB, instituția a încheiat parteneriate cu principalele instituții cu atribuții în domeniul educației și sănătății copiilor din București, precum și cu organizații neguvernamentale active în acest domeniu. Printre acestea putem enumera Inspectoratul Școlar al Municipiului BucureștiFNAP - BucureștiProedusCentrul pentru Tineret al Municipiului BucureștiSalvați Copiii RomâniaAsociația SAMAS - Sănătate pentru Mame și Sugari, Asociația Română de Educație în Alergii și Aliat.

️ De la debutul pandemiei de COVID-19, au fost asigurate, în mod constant și în cantități suficiente, toate echipamentele de protecție necesare personalului medical din cadrul cabinetelor școlare. De asemenea, pe perioada stărilor de urgență și de alertă a fost deschis un centru pentru urgențe stomatologice unde toți copiii din București puteau beneficia de tratament GRATUIT, într-o perioadă în care toate cabinetele stomatologice din țară erau închise.

️ Centrul a fost organizat după model european, cu call center, triaj, circuite separate și măsuri stricte de protecție, ceea ce a permis ca pe toată durata sa de funcționare să nu existe niciun caz de infectare în rândul pacienților sau al personalului medical.