Comunicat Gripă 14.02.2020

In săptămâna 10 – 14 februarie situația cazurilor confirmate de gripa  în rândul copiilor din grădinițele și școlile de stat din Municipiul București a avut un trend descrescător față de săptămâna precedentă. Astfel, 6132 cazuri de gripă s-au înregistrat până la data de 14 februarie 2020, numărul de cazuri noi variind între 404 (numărul maxim de cazuri înregistrat în data de 11.02.2020) și 143 cazuri (numărul minim de cazuri înregistrat în data de 14.02.2020).

Personalul medical din cabinetele școlare, medici și asistenți, realizează triajul epidemiologic în fiecare zi la începerea cursurilor pentru clasele unde s-au confirmat cazuri de gripă sau infecții respiratorii. De asemenea, cadrele didactice supraveghează zilnic și semnalează cadrelor medicale cazurile în care copii prezintă simptome specifice de gripă sau răceală.

Institutul Național de Sănătate Publică a declarat că în săptămâna 3 ianuarie – 9 februarie a fost înregistrat la nivel național un număr de cazuri în ușoară creștere față de săptămâna precedentă, și de 3 ori mai mare față de săptămâna similară a anului precedent (2019). Numărul de decese datorate gripei este mai mic în actualul sezon gripal: 34 față de 122 în perioada similară a anului trecut (http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/gripa/1402-informare-infectii-respiratorii-03-02-2020-09-02-2020-s-06/file).

Măsurile care se impun în continuare pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă sunt măsurile de igienă personală: spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, evitarea zonelor aglomerate și izolarea voluntară la domiciliu pe perioada de manifestare a simptomelor.