Comunicat Gripă

Comunicat Gripă

4.877 cazuri de gripă s-au înregistrat în rândul copiilor din grădinițele și școlile de stat din București de la începutul sezonului gripal și până la data de 7 februarie 2020. Dacă în 28 ianuarie se înregistrau 557 de copii infectați cu virusul gripal, în zilele următoare numărul cazurilor noi a scăzut, în data de 3 februarie raportându-se un minim de 309 cazuri. În perioada 4 – 5  februarie însă, s-a înregistrat o activitate mai intensă, cu peste 600 de cazuri de gripă, pentru ca apoi trendul să devină descendent, cu 393 cazuri noi raportate pe 6 februarie și doar 261 de cazuri raportate în 7 februarie.

Personalul medical din cabinetele școlare, medici și asistenți, realizează triajul epidemiologic în fiecare zi la începerea cursurilor pentru clasele unde s-au confirmat cazuri de gripă sau infecții respiratorii. De asemenea, cadrele didactice supraveghează zilnic și semnalează cadrelor medicale cazurile în care copii prezintă simptome specifice de gripă sau răceală.

Institutul Național de Sănătate Publică a declarat că în săptămâna 27 ianuarie – 2 februarie gripa a evoluat epidemic, înregistrându-se un număr dublu de cazuri față de săptămâna precedentă la nivel național. In comparație cu anul trecut, intensitatea activității gripale este superioară, cu un număr mai mare de cazuri, însă numărul de decese cauzate de gripă a fost cu mult mai mic, 18 față de 94 în perioada similară a anului trecut (http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/gripa/1384-informare-infectii-respiratorii-27-01-2020-02-02-2020-s-05/file ).  

Măsurile care se impun în continuare pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă sunt măsurile de igienă personală: spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.