ANUNȚ IMPORTANT PENTRU PACIENȚII CU BOLI CRONICE

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) lansează ”Ghidul de informare pentru pacienții cu boli cronice (copii și adulți)” care conține informații utile despre vaccinuri și vaccinare, traseul unui vaccin de la cercetare la producție, recomandări și contraindicații. Totodată, sunt prezentate categoriile de pacienți cronici care au nevoie de vaccinare, precum și opțiunile de vaccin pentru fiecare categorie în parte. Un capitol este dedicat vaccinării de călătorie pentru pacienții cronici.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) sprijină demersul COPAC și va transmite ghidul în cele 19 spitale din subordine care tratează pacienți cu afecțiuni cronice. De asemenea, prin intermediul asociațiilor de pacienți, materialul va ajunge și în celelalte spitale din București și din țară.

”Vaccinarea a fost considerată mult timp o măsură primară destinată exclusiv persoanelor sănătoase. Ulterior a fost demostrat faptul că prin dreptul la sănătate este nevoie de extinderea recomandărilor de vaccinare prin care orice persoană, indiferent de vârstă, poate fi protejată împotriva unor boli infecțioase, prin administrarea corectă a preparatelor vaccinale. Acest ghid îşi propune să informeze diversele categorii de pacienţi (copii sau adulţi) asupra posibilităţilor de protecţie prin vaccinare, dar decizia este asumată împreună cu medicul curant şi cu cel care realizează vaccinarea, după o estimare clinică a riscurilor şi a beneficiilor acestei măsuri de prevenţie specifice”,  a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății de Epidemiologie, coordonator al ghidului.

”Ne dorim ca Ministerul Sănătății să grăbească Ghidul profesioniștilor pentru vaccinarea pacienților cronici și să găsească o modalitate de compensare a vaccinurilor. Este păcat să fie investiți mulți bani în tratamentul unor pacienți, cum sunt de exemplu și cei cu transplant și să îi pui într-o situație de risc din cauza lipsei de compensare la vaccin. Propunem ca pe lângă tratament să fie compensat și vaccinul pacienților cronici”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

www.copac.ro