Primarul General, Gabriela Firea, împreună cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, au inaugurat astăzi, 18 decembrie, noul Spital de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor.

Primarul General, Gabriela Firea, împreună cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, au inaugurat astăzi, 18 decembrie, noul Spital de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor.

      Primarul General, Gabriela Firea: "De acum, Bucureștiul are unul dintre cele mai moderne spitale de ortopedie și traumatologie din Europa, Primăria Capitalei finalizând astăzi o investiție esențială în sănătatea tuturor românilor. Mă bucur că avem în București un spital de excelență la care vor apela nu doar cetățenii din Capitală, ci din întreaga țară. La începutul mandatului meu, acest proiect, ca și alte proiecte, de altfel, era blocat. Existau plăți neefectuate, iar lucrările stagnau. Am constituit un grup de lucru format din experți, s-au verificat toate plățile, situațiile de lucrări și am reușit să finalizam acest obiectiv atât de important.
După un proces laborios de construire și modernizare, în care, este important de menționat, activitatea spitalului nu a fost perturbată, iar bolnavii nu au fost mutați, noul spital Foișor oferă pacienților condiții ultramoderne de confort și siguranță.
Este vorba de o investiție de 37 milioane euro doar în construcția clădirii și alte 12 milioane de euro în dotarea cu aparatură ultramodernă.
Ne propunem ca, în luna martie a anului viitor, să începem consolidarea și dotarea clădirii vechi a spitalului Foișor, care este monument istoric și care va fi dedicat exclusiv educației și cercetării. Este vorba despre o investiție de aproximativ 10 milioane de euro, din care vom realiza și o parcare subterană cu trei etaje".


Opt sali de operatie si 119 paturi

Noul spital Foisor este o construcție nouă, de 9.000 de mp, 6 etaje, opt săli de operație, 119 paturi și dotări de ultimă generație. Totodată, în acest spital, normele de securitate și confort sunt respectate în totalitate: un salon are maximum patru paturi, iar la parterul spitalului a fost amenajată o sală de kinetoterapie, precum și o secție de imagistică ultramodernă cu tomografie computerizată și radiologie.

La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat: “Colaborarea extraordinară între doamna Primar General, Gabriela Firea, și managerul Spitalului Foișor a dus la realizarea acestui proiect. Ne dorim condiții mai bune pentru pacienți și condiții mai bune pentru medici. Acest nou spital va fi de asemenea și un punct nodal pentru bolnavii din alte centre din țară, care necesită îngrijiri medicale complexe“.

Instalație de spălat paturile - unică în țară

Unitatea medicală îndeplinește toate cerințele privind securitatea pacienților, cerințele ISU, deține un departament de sterilizare de ultimă generație, computerizat și automatizat, astfel încât eroarea umană să fie redusă la maxim și prin care se permite urmărirea electronică a instrumentarului medical, în orice moment.

În premieră, spitalul este dotat cu o instalație de spălat paturi, unică în țară: după utilizare, paturile sunt coborâte cu un lift la subsol, apoi intră în camera de spălare cu apă la 180 de grade, iar dezinfectarea se face cu soluții speciale. Readucerea paturilor în saloane se face prin circuite separate.

De asemenea, cele opt săli de operație sunt prevăzute cu filtre și ventilatoare speciale, astfel încât să nu existe posibilitatea amestecării aerului, iar în secția de terapie intensivă, personalul medical are posibilitatea să supravegheze pacienții, în permanență, cu ajutorul unui sistem conectat la camerele video, montate deasupra fiecărui pat.