Campania "Inimi Tinere Bat Pentru Tine"

 

ORGANIZATOR:

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

PARTENERI:

Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti,

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România,

Asociația Română împotriva Leucemiei

Asociația Transplantaților din România

N-avem Sânge!

Centrul de Transfuzii Sanguine București

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

 

 

 

09 APRILIE 2019

CONFERINȚELE ”INIMI TINERE BAT PENTRU TINE”, UN SUCCES PRINTRE TINERII STUDENȚI DIN ȘAPTE CENTRE UNIVERSITARE DIN BUCUREȘTI

În 2017, Primarul General, Gabriela Firea, a semnalat criza de sânge din București și a sprijinit o serie de inițiative pentru donarea de sânge, printre care și acordarea unui teren pentru construirea unei clădiri noi pentru Centrul de Transfuzii și Institutul de Hematologie Transfuzională.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, care are în administrare și cabinetele medicale universitare, a continuat această inițiativă și a organizat o serie de workshop-uri, anul acesta, sub titulatura ”Inimi tinere bat pentru tine.”

Conferințele s-au desfășurat în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină BucureștiRegistrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, programul național N-avem SANGE, precum și cu alți parteneri importanți și au fost un succes. Pe parcursul a trei luni, am fost prezenți în fața a SUTE de studenți din cele mai importante centre universitare bucureștene, dintre care aminim Universitatea Politehnica BucurestiUniversitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara Bucuresti sau Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Invitați de seamă le-au vorbit tinerilor despre importanța donării de sânge și despre cât de acută e nevoia de sânge în România, unde procentul de donare e sub doi la sută, în timp ce media europeană este de peste 5 la sută. 
Turkes Ablachim, Director Medical al Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București:
”Aș vrea ca împreună să reușim să schimbăm mentalități, să fim cei care învățăm să ne gândim și la ceilalți. Îndemnul nostru este să vă gândiți că noi toți avem puterea să salvăm pe cel care poate fi în suferință. Medicii noștri din universități sunt alături de dumneavoastră să vă ofere toate informațiile pe care le doriți și să vă răspundă la întrebările pe care, poate, le aveți. În aceste demersuri am colaborat cu domnul Marian Costache, inițiator al programului ”N-avem sânge!” și cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și anii trecuți am demarat mai multe campanii de donare de sânge.”

Marian Costache, bloodFluencer, inițiator al programului N-avem SANGE:
”În mod consecvent se comunică doar starea de alertă în privința lipsei de sânge (...) Nu și-a pus nimeni problema să comunice și beneficiile donării recurente de sânge, lucru către care noi am încercat în ultimii ani, de când avem proiectul ”N-avem Sânge!” să ne îndreptăm. Împreună cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București vrem să construim comunitatea, adică să menținem un flux continuu de informații, să avem niște legături solide cu cei care donează în mod recurent, să le aducem lor recunoaștere și să le comunicăm, în continuare, avantaje și beneficii rezultate din donarea recurentă de sânge.”

Un mesaj puternic a avut pentru studenți și Radu Gănescu, președintele asociației COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.Pentru că suferă de talasemie majoră, Radu Gănescu nu poate supraviețui decât prin transfuzii periodice de sânge. 
”Din punctul de vedere al unui pacient ca mine care mâine trebuie să aibă o pungă de sânge, am nevoie de acel sânge indiferent dacă există donator sau nu. De multe ori dacă donați o dată în viață nu înseamnă că v-ați încheiat ceea ce înseamnă datoria de cetățean. Spun asta pentru că e nevoie de sânge și mâine și poimâine. Noi avem nevoi de donatori și mai ales de donatori fideli care să vină periodic să doneze sânge. Un donator nu va salva o singură viață. Dintr-o pungă de sânge poți salva trei vieți.” a precizat Radu Gănescu.

Gheorghe Tache, Președintele Asociației Transplantaților din România: ”Donarea de organ solid în scop terapeutic, și aici mă refer la rinichi, este pe primul loc ca număr de proceduri în România. Urmează apoi transplantul de ficat și cord. La noi în țară, până în 2017, s-au realizat transplanturi de rinichi, cord și ficat iar de anul trecut se face și transplant de plămâni, prin acreditarea Spitalului Clinic Sfânta Maria.”

Tinerii au aflat de la echipa de medici de la Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice care sunt pașii de urmat pentru a deveni donator voluntar.
”Nu știu câți dintre dumneavoastră știu că în România se poate face transplant de celule stem hematopoietice, procedură ce poate să vindece cancere de sânge. Lucrul acesta este posibil din 2013. Aceasta înseamnă că români empatici, fără să aibă vreun beneficiu, sunt înscriși în Registru și pot deveni donatori în cazul în care un bolnav se dovedește compatibil cu transplantul”, a spus dr. Aurora Dragomirișteanu, Director general al RNDVCSH.

Directorul Centrul de Transfuzie Sanguină București, Dr. Doina Goșa a subliniat cât de mare e nevoia de sânge pentru capitală și nu numai. 
”Noi desfășurăm campanii de donare de sânge împreună cu studenții, avem o relație strânsă. Nevoia de sânge este foarte mare în București, pentru că noi, practic, asigurăm cu produse sanguine 60 de spitale. Nici transplantul și nici tratamentul pentru leucemie nu ar fi posibile fără sânge”, a subliniat Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București Dr. Doina Goșa.

30 la sută dintre studenții prezenți la cele șapte conferințe organizate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, și care au completat chestionarele A.S.S.M.B., au declarat că au donat sânge, cel puțin o dată și pentru asta le mulțumim. 
Mulțumim Ligiilor Studenților și rectorilor de la fiecare universitate în parte pentru că au făcut posibile aceste evenimente. Mulțumim Rețelei de Medicină Școlară și medicilor din Rețeaua de Medicină Școlară universitară pentru implicare și efortul depus pentru ca aceste conferințe să se desfășoare în cele mai bune condiții. 


Conferințele ”Inimi Tinere Bat pentru Tine” au avut loc în perioada februarie-aprilie 2019 în următoarele centre universitare: Universitatea Politehnica Bucuresti, Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol DavilaUniversitatea De Stiinte Agronomice Si Medicina Veterinara BucurestiUniversitatea Tehnică de Construcţii din BucureştiUniversitatea Națională de Muzică BucureștiFacultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. Acest demers al A.S.S.M.B. va continua și în anul universitar viitor.

 

27 MARTIE 2019

“INIMI TINERE BAT PENTRU TINE” LA Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti - UTCB

Seria de workshopuri ”Inimi tinere bat pentru tine”, program inițiat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a continuat cu întâlnirea cu studenții de la Universitatea de Construcții București. În parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Hematopoietice, programul național N-avem SANGE și, nu în ultimul rând, cu sprijinul Ligilor Studențești, ASSMB desfășoară acest program cu scopul de determina tinerii să conștientizeze că donarea de sânge trebuie să devină o rutină. 

Alina Teodoru, director Rețeaua de Medicină Școlară, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București le-a vorbit tinerilor despre implicare, generozitate și disponibilitatea de a-și ajuta semenii. ”V-am invitat astăzi aici și vă mulțumim că ați acceptat să petreceți timp cu noi și să aflați informații importante despre donarea de sânge. Ne dorim să încercăm să schimbăm mentalități. E posibil ca, la un moment dat în viață, cineva apropiat dumneavoastră să aibă nevoie de sânge”, a punctat Alina Teodoru.

”Aș vrea să spun, celor care nu știu, că la Facultatea de Construcții sunt organizate deja sesiuni de donare de sânge, sesiuni care se repetă de cel puțin două ori pe an. Chiar săptămânile trecute am avut o astfel de sesiune, la care au venit colegi de-ai dumneavoastră și au donat, astfel încât, a fost crescută mult colecta de sânge zilnică din Centrul de Trasfuzie Sanguină București, a subliniat Dr. Florianda Neagu, medic la Centrul de Transfuzii Sanguine București.

Și pentru ca tinerii să aibă și un exemplu concret despre cât de important e sângele pentru cei în nevoie, domnul Radu Gănescu, pacient și președinte COPAC, le-a vorbit tinerilor chiar despre situația sa medicală. ”Sunt pacient, am o boală rară, am fost diagnosticat la naștere cu talasemie majoră. Singura șansă de a trăi este să fac transfuzii de sânge periodice, adică cel puțin la două săptămâni. Deci, foarte mulți donatori m-au ajutat să supraviețuiesc până acum și să fiu un om normal. Când am fost diagnosticat, pe când aveam doar câteva luni, medicul i-a spus mamei că voi trăi, cel mult, până la 6 ani. De ce? Pentru că în anii ’70 - `80 transfuziile de sânge nu erau atât de sigure ca acum, testările pentru unitățile de sânge nu se făceau. Însă, uitați că am supraviețuit și am peste 40 și ceva de ani. În România, sunt 200 de pacienți cu aceeași patologie ca și mine. Și toți trăim datorită faptului că sunt oameni minunați care vin și donează sânge”, a spus Radu Gănescu, președintele COPAC.

Marian Costache, inițiatorul programului național N-avem sânge, le-a vorbit tinerilor despre beneficiile donării regulate de sânge și i-a invitat pe studenți să participe pe 7 aprilie la un cros pentru a dovedi astfel că donatorii pot fi deopotrivă, atât inimoși, cât și sănătoși. Toți cei care se înscriu pe pagina http://n-avemsange.ro/alearga-cu-noi, primesc un tricou cu mesajul N-avem sânge.
În urma prezentării realizate de doamna dr. Aurora Dragomirișteanu, director al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Hematopoietice, două studente au ales să se înscrie în Registru chiar la finalul conferinței. Dintre toți participanții prezenți la eveniment și care au completat chestionarele oferite de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, 25 la sută dintre ei au donat sânge, cel puțin o dată.

 

20 MARTIE 2019

”INIMI TINERE BAT PENTRU TINE” ȘI LA UNIVERSITATEA DE AGRONOMIE BUCUREȘTI

Seria de workshopuri ”Inimi tinere bat pentru tine”, program inițiat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, a continuat cu întâlnirea cu studenții de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. În parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Hematopoietice, platforma N-avem SANGE și nu în ultimul rând, cu sprijinul Asociației studențești USAMV, ASSMB defășoară acest program cu scopul de determina tinerii să conștientizeze că donarea de sânge ar trebui să intre în rutina oamenilor sănătoși și eligibili.

”Suntem bucuroși că vă aflați aici în număr atât de mare, cu inimile deschise, gata să primiți informații despre cât este de importantă donarea de sânge și celule stem. Mizăm pe voi, tinerii, pe generozitatea voastră și pe faptul că nu veți rămâne indiferenți la suferințele semenilor voștri”, a subliniat medicul coordonator din rețeaua școlară universitară, dr. Dragomara Dună.

 

”Am avut campanii de donare la USAMV, chiar campanii de succes, și ne-am dori ca, în continuare, cei aflați în suferință să beneficieze de altruismul și generozitatea voastră. Nevoia de sânge este foarte mare în București. Din păcate, numărul donatorilor este foarte mic. Pe plan european, suntem ultimii din topul popoarelor care donează sânge. Pierde o oră din viața ta, vino la Centrul de Transfuzii și vei salva o viață”, a spus directorul Centrului de Transfuzie Sangună București, dr. Doina Goșa.

S-a subliniat faptul că există un proces de îmbătrânire a donatorilor constanți și un fenomen de donare singulară - donatori eligibili, tineri în marea lor majoritate, donează o singură dată, după care nu mai revin la donare. În acest context, se constată nevoia stringentă de a se desfășura campanii de educare a publicului, deoarece lipsa accentuată a sângelui pentru transfuzii pune societatea în pericol.

Doar 2 la sută din cetățenii din România donează sânge. În Austria, doi din trei, iar în Franța și Germania procentul unul din doi.

 

 

13 MARTIE 2019

CONFERINȚĂ MEDICALĂ ”INIMI TINERE BAT PENTRU TINE” A AVUT LOC LA UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE ”CAROL DAVILA” DIN BUCUREȘTI

Doar 2 la sută din cetățenii din România donează sânge. În Austria, doi din trei, iar în Franța și Germania procentul unul din doi.

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Centrul de Transfuzie Sanguină București, precum și alți parteneri au inițiat, în cadrul temei ”Inimi tinere bat pentru tine”, o serie de conferințe medicale în Universitățile din București.

Studenții mediciniști din București sunt printre cei mai generoși în privința donării de sânge. Chestionarele A.S.S.M.B. la care au răspuns au arătat faptul că 34 la sută dintre ei au donat, cel puțin o dată, sânge. Un procent mare, având în vedere că media pe țară care este de doar 2 la sută.

„Ideea de donare este o idee nobilă prin care dorim să dezvoltăm altruismul, generozitatea la tinerii noştri. Prezenţa noastră la Facultatea de Medicină este cu atât mai importantă pentru că cei care participă astăzi sunt viitori medici, viitorii noştri colegi şi ei vor deveni vectorii acestor informaţii pe care încercăm noi astăzi să le transmitem, a afirmat directorul general adjunct medical al ASSMB, Turkes Ablachim.

 

Preşedintele COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, Radu Gănescu, prezent la eveniment, a subliniat cât de important este ca donatorii să fie fidelizați, adică să doneze în mod regulat.

"Nu numai noi, ca pacienţi cu boli rare, avem nevoie de sânge, ci şi pacienţii cu boli acute, cei care au intervenţii chirurgicale, cei care au nevoie de transplant şi pacienţii cu accidente. Ce este mai grav - că pacienţii nu au timp să aştepte. Dacă un accidentat grav nu are o pungă de sânge, viaţa lui va fi pusă în pericol, şi de multe ori, rezultatul este unul negativ pe care nu şi-l doreşte nimeni - decesul. De aici şi nevoia să creştem importanța donării de sânge. Noi, ca societate, ne clasăm undeva pe ultimul loc din Europa la donare de sânge. Este un lucru care mă îngrijorează", a spus Gănescu.

Mihai, un student prezent în sală, a explicat motivele pentru care el este un donator fidel: ”Donez sânge pentru că vreau să ajut alți oameni, dar și în urma sfatului medicului meu. Sunt donator fidel de un an și jumătate.”

Medicii din rețeaua de Medicină Școlară Universitară stau la dispoziția studenților pentru orice informație de care au nevoie despre donarea de sânge și celule hematopoietice, dar le sunt alături și în alte probleme medicale.

Dr. Dragomara Dună, coordonator Rețeaua Școlară de Medicină Universitară: ”Chiar în acest an se împlinesc 100 de ani de când primul medic a fost angajat într-o universitate din București. Acest lucru s-a întâmplat chiar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, în 1919.”
În prezent, rețeaua de Medicină Școlară Universitară numără nouă cabinete de Medicină Generală și 13 cabinete de Stomatologie.

 

 12 MARTIE 2019

 

Seria de conferințe ”Inimi Tinere Bat pentru Tine” organizată de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București pentru a conștientiza studenții asupra importanței donării de sânge are un ecou important printre tineri.
Mihai, student la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și donator fidel de peste un an și jumătate este un exemplu, în acest sens. El a decis, în urma participării la workshop-ul ”Inimi Tinere Bat pentru Tine”, din 12 martie, să meargă la Centrul de Transfuzie Sanguină București pentru a se informa despre cum poate deveni bloodfluencer al platformei N-avem SANGE, partener al Centrului de Transfuzie Sanguină București! Mihai i-a cunoscut astăzi voluntarii N-avem SANGE!
Mihai, îți mulțumim!

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Centrul de Transfuzie Sanguină București, precum și alți parteneri au inițiat seria de conferințe medicale ”Inimi Tinere Bat pentru Tine” în Universitățile din București, de mai bine de două luni. Conferințele au avut loc deja în cinci centre universitare.

 

28 FEBRUARIE 2019

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu Centrul de Tineret al Municipiului București a inițiat, în cadrul temei ”Inimi tinere bat pentru tine”, o serie de conferințe medicale în Universitățile din București.

Ieri un astfel de eveniment a avut loc la Universitatea Politehnica Bucuresti, în prezența a aproximativ 150 de studenți. Tinerii au avut, astfel, ocazia să fie informați despre importanța donării de sânge, organe și celule stem. La eveniment au participat echipa de medici ai Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, precum și președinții COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, Asociatia Romana impotriva Leucemiei - ARIL și Asociația Transplantaților din România.

Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România:
”Eu sunt beneficiarul acestui sânge. Singura șansă pentru mine ca să trăiesc și pentru cei ca mine este să facem transfuzii de sânge.”

Doar 2 la sută dintre cetățenii din România donează sânge. În Austria procentul e de 66 la sută, iar în Franța și Germania procentul depășește 50 la sută.

Turkes Ablachim, Director Medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București:
”Aș vrea ca împreună să reușim să schimbăm mentalități, să fim cei care învățăm să ne gândim și la ceilalți. Îndemnul nostru este să vă gândiți că noi toți avem puterea să salvăm pe cel care poate fi în suferință. Medicii noștri din universități sunt alături de dumneavoastră să vă ofere toate informațiile pe care le doriți și să vă răspundă la întrebările pe care, poate, le aveți. Prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București dorim să vă avem alături în toate acțiunile pe care dorim să le facem pentru sănătate, pentru noi. În aceste demersuri am colaborat cu domnul Marian Costache, inițiator al programului ”N-avem sânge!” și cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și anii trecuți am demarat mai multe campanii de donare de sânge.”

Lucia Grijac, medic Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice:
”Suntem o instituție de stat a cărei misiune este de a găsi un donator compatibil neînrudit pentru orice pacient care are nevoie de transplant de celule stem și nu are în familie. Până la finalul anului 2018, în România aproximativ 60 de mii de oameni și-au dat acordul de a deveni potențiali donatori de celule stem. Trebuie să știți că o dată ce v-ați înscris în registru nu înseamnă că veți și dona. Șansa de a fi compatibil cu un pacient e cuprinsă între 1 la 200.000 până la 1 la 500.000. Deci lucrurile sunt diferite față de donarea de sânge.

Marian Costache, bloodFluencer, inițiator al programului ”N-avem Sânge!”:
”În mod consecvent se comunică doar starea de alertă în privința lipsei de sânge (...) Nu și-a pus nimeni problema să comunice și beneficiile donării recurente de sânge, lucru către care noi am încercat în ultimii ani, de când avem proiectul ”N-avem Sânge!” să ne îndreptăm. Împreună cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București vrem să construim comunitatea, adică să menținem un flux continuu de informații, să avem niște legături solide cu cei care donează în mod recurent, să le aducem lor recunoaștere și să le comunicăm, în continuare, avantaje și beneficii rezultate din donarea recurentă de sânge.”

Anca Mateescu, membru fondator al Asociației Române împotriva Leucemiei:
”Avem această asociație de 10 ani, fondată de supraviețuitori de leucemie, mulți dintre ei supraviețuitori prin transplant de la donatori. Până la înființarea Registrului Național de Donatori Voluntari, pacienții cu leucemie care nu găseau un donator compatibil printre rude nu prea aveau șanse la un transplant.”

Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România:
”Sunt pacient și am beneficiat de transplant renal acum 15 ani. Șansa la o nouă viață pentru noi se face numai prin donare de organe solide, adică rinichi, ficat, plămâni și inimă. Până acum au beneficiat de transplant în centrele noastre din țară peste 4 mii de pacienți. În prezent pe lista de așteptare sunt peste 5500 de pacienți. Înscrierea în Registrul Național al Donatorilor este gratuită la orice agenție notarială.”

Mulțumim rectoratului Universitatea Politehnica Bucuresti pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție sala Bibliotecii Centrale pentru workshop, mulțumim și domnului Vlad Dediu, Președintele Uniunea Națională a Studenților din România - UNSR. Următorul workshop pe aceeași temă va avea loc marți, 5 martie, la ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI.
În această săptămână echipa mobilă de recoltare de sânge de la Centrul de Transfuzie Sanguină București este prezentă la Universitatea Politehnică unde îi așteaptă pe studenți să doneze sânge.
În urma completarii unui chestionar al A.S.S.M.B., 28 la sută dintre tinerii prezenți la eveniment au donat sânge. LE MULȚUMIM DIN INIMĂ