JURNAL DE PANDEMIE - EPISODUL 3
๐๐๐ ๐๐ ๐ฉ๐๐๐ข๐๐งศ๐ข ๐๐ฎ ๐ฉ๐ฅ๐๐๐๐ญ ๐ฏ๐ข๐ง๐๐๐๐ศ๐ข ๐๐ข๐ง ๐๐ฉ๐ข๐ญ๐๐ฅ๐ฎ๐ฅ ๐๐ซ. ๐๐ข๐๐ญ๐จ๐ซ ๐๐๐๐ศ
๐๐. ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ - ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐ ๐-๐ Î๐๐๐๐๐ Î๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐, ๐๐๐ฤ ๐๐ ๐ Î๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐-๐๐. ๐ ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐๐ ๐ ๐ศฤ ๐๐ ๐๐๐๐๐๐ศ๐ ศ๐ ๐๐๐๐๐ศ๐ ๐๐ ๐-ศ๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐
„๐ ๐ผ ๐ณ๐ฒ๐ฟ๐ถ๐ฐ๐ถ๐ฟ๐ฒ ๐ฤ ศ๐๐ถ๐ถ ๐ฐฤ ๐ฝ๐ผศ๐ถ ๐ฤ ๐ฎ๐ท๐ศ๐ถ ๐ฐ๐ ๐ณ๐ถ๐ฒ๐ฐ๐ฎ๐ฟ๐ฒ ๐ฐ๐ฒ๐น๐๐นฤ ๐ฑ๐ถ๐ป ๐ฐ๐ผ๐ฟ๐ฝ๐๐น ๐ฤ๐. ๐ง๐ผ๐๐๐น ๐ฐ๐ผ๐ป๐๐ฒ๐ฎ๐ฤ ๐ฎ๐ฐ๐๐บ.”- Sunt cuvintele medicului rezident de boli infecศioase Alex Marin, de la Spitalul Clinic de Boli Infecศioase ศi Tropicale ”Dr. Victor Babeศ”, administrat de Primฤria Municipiului Bucureลti prin Administraศia Spitalelor ศi Serviciilor Medicale Bucureศti. La doar 26 de ani, tânฤrul rezident în anul doi demonstreazฤ în fiecare zi cฤ îศi iubeศte meseria mai presus decât orice. Povestea lui, din prima linie a luptei cu noul coronavirus, a început la jumฤtatea lunii februarie.
„Am fost în cea de-a doua echipฤ care a început sฤ trateze cazurile de COVID-19. Prima echipฤ a intrat pe turฤ undeva la începutul lunii februarie, iar eu am intrat în bฤtฤlie pe 15 februarie. Am început alฤturi de o echipฤ formatฤ din medici primari ศi specialiศti, eu fiind rezident. Cumva încercam sฤ-i ajut pe cât posibil. La început, colegii mei au încercat sฤ mฤ protejeze, nu am intrat din primul moment în contact cu pacienศii. Dar, ulterior, când au venit pacienศii de la Spitalul Gerota, în numฤr foarte mare, fiind aglomeraศi, am intrat în contact direct cu pacienศi bolnavi de COVID-19, ศi de atunci am fost alฤturi de ei zilnic.” - Alexandru Marin, medic rezident Spitalul ”Dr. Victor Babeศ”
Multฤ vreme a fost asimptomatic, însฤ din data de 3 aprilie dr. Alexandru Marin a devenit pacientul echipei cu care, pânฤ la acel moment, muncise cot la cot.
„La început au fost simptome destul de uศoare: lipsa mirosului ศi a gustului, urmatฤ de o tuse seacฤ. A fost o presiune, pentru cฤ eu, obiศnuit sฤ fac lucruri practice în lupta asta cu virusul, adicฤ sฤ am grijฤ de pacienศi, sฤ prescriu medicaศie, sฤ-i întreb cum se simt, dupฤ ce m-am infectat cumva rolurile s-au modificat, practic s-au inversat. Din acel moment, ศi eu am devenit pacient ศi a contat foarte mult relaศia cu personalul medical, pentru cฤ ei, colegii mei, m-au tratat cum au putut mai bine, ศi asta mi-a dat încredere.”- Alexandru Marin, medic rezident Spitalul ”Dr. Victor Babeศ”
„๐๐๐ซศ๐ข ๐๐ฆ ๐ฉ๐ซ๐ข๐ฆ๐ข๐ญ ๐ฏ๐๐ฌ๐ญ๐๐ ๐ฤ ๐ญ๐๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ฅ ๐ฆ๐๐ฎ ๐๐ฌ๐ญ๐ ๐ง๐๐ ๐๐ญ๐ข๐ฏ, ๐ข๐๐ซ ๐ฏ๐ข๐ง๐๐ซ๐ข ๐ฆ-๐๐ฆ î๐ง๐ญ๐จ๐ซ๐ฌ ๐ฅ๐ ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ฤ.”
Astฤzi este din nou în prima linie, iar zilele trecute a mers la Centrul de Transfuzie Sanguinฤ Bucureศti pentru a-i ajuta pe bolnavi ศi din postura de donator. Doctorul Alexandru Marin a fost printre primii pacienศi vindecaศi care a donat sânge, din care se va extrage plasmฤ convalescentฤ COVID-19. Aceasta conลฃine anticorpii care pot sฤ-i ajute pe pacienลฃii bolnavi de COVID-19 aflaศi în stare criticฤ.
„Este încฤ un lucru pe care îl putem face. În fiecare zi ne luptฤm în spital, facem lucruri practice, iar gestul de a dona e un lucru în plus, mai ales cฤ ajutฤ pacienศii care sunt în stare foarte gravฤ. Iar pentru ei cumva resursele sunt limitate. E o fericire sฤ ศtii cฤ poศi sฤ ajuศi cu fiecare celulฤ din corpul tฤu. Totul conteazฤ acum.”- Alexandru Marin, medic rezident Spitalul ”Dr. Victor Babeศ”
Pentru toศi cei care s-au vindecat de COVID-19, care doresc sฤ doneze „preศiosul” sânge din care se va extrage plasma, avem câteva recomandฤri de la Centrul de Transfuzie Sanguinฤ Bucureศti.
Astfel, potenศialul donator de „plasmaferezฤ”, vindecat de COVID-19, trebuie sฤ îndeplineascฤ cumulat o serie de condiศii:
• Sฤ fi fost sฤnฤtos înainte de îmbolnฤvirea cu noul coronavirus;
• Sฤ nu fi avut alte afecศiuni medicale;
• Sฤ nu fi suferit de niciuna dintre bolile de pe lista de restricศii permanente la donare;
• Sฤ fi trecut mai mult de 14 zile de la vindecare.