• Spitalul Clinic Colţea are cel mai nou centru de radioterapie oncologică din România

  Spitalul Clinic Colţea are cel mai nou centru de radioterapie oncologică din România

  Spitalul Clinic Colţea are cel mai nou centru de radioterapie oncologică din România, dotat cu aparatură şi echipamente de ultimă generaţie, ce vor fi utilizate în tratamentul cancerului, a declarat managerul unităţii sanitare, Anca Roxana Lupu.

  Inaugurarea noului centru, dar şi a corpului A al Spitalului Clinic Colţea, clădire declarată monument istoric, care a fost renovată respectând vechiul plan al unităţii sanitare, a avut loc în prezenţa primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a conducerii Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, a conducerii companiei Siemens, care a livrat echipamentele, şi a altor manageri de spitale.

  Centrul de radioterapie oncologică a fost dotat cu două acceleratoare lineare, care reprezintă cele mai recente echipamente de radioterapie instalate în România. Cele două acceleratoare reduc la minim radiaţia ţesutului înconjurător tumorii şi scurtează timpul necesar iradierii acesteia.

  În noul centru de radioterapie oncologică se pot trata tumori maligne atât din specialitatea oncologică – tumori solide, cât şi hematologie oncologică.

  “Cu ajutorul acestei investiţii, finanţate în totalitate de Ministerul Sănătăţii, sute de pacienţi cu afecţiuni maligne vor putea să fie preluaţi pentru tatament radioterapeutic de specialitate, descongestionând astfel fluxul mare de pacienţi din acest domeniu din Bucureşti şi chiar şi din ţară. Până în prezent, radioterapia cu accelerator linear putea fi efectuată în Bucureşti doar la Institutul Oncologic «Prof. Dr. Trestioreanu» din Şoseaua Fundeni, unde funcţionează două acceleratoare tot marca Siemens”, a spus managerul Spitalului Colţea.

  În urma lucrărilor, Spitalul Clinic Colţea, parte a proiectului pilot de administrare unitară realizat de Primăria Capitalei pentru spitalele municipalităţii, intră în rândul celor mai moderne unităţi sanitare din România.

  Primarul Sorin Oprescu a spus că toate spitalele din Bucureşti vor arăta precum Spitalul Colţea, pentru că vrea ca toate cele 18 unităţi sanitare ale municipalităţii să fie de top.

  “Ştim ce însemnă să stai de ani de zile în lipsă de bani. Mă bucur că aţi avut răbdarea să mergeţi înainte. Vrem ca toate cele 18 spitale ale municipalităţii să fie de top. Vă promit că toate spitalele vor arăta astfel, dar nu numai spitalele, ci tot Bucureştiul”, a spus primarul general Sorin Oprescu, menţionând că în spital se simte foarte bine.

  Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, dr.Marius Savu, a declarat că proiectul de reabilitare a Spitalului Colţea a început în urmă cu un deceniu, dar, din cauza unor probleme de comunicare, lucrările au fost oprite.

  “Primăria Capitalei a reuşit deblocarea proiectului de reabilitare, astfel că în curând vom putea inaugura în totalitate un spital vechi de 300 de ani, modernizat la nivelul mileniului III, care este plasat în centrul Capitalei şi care poate trata sute de bolnavi”, a spus Marius Savu.

  Proiectul este unic în România, atât prin dimensiunea istorică a ansamblului Colţea, cât şi prin derularea lucrărilor de renovare, reconstrucţie şi reechipare printr-un proiect la cheie realizat de către Siemens în calitate de contractor general.

  Istoria acestui aşezământ medical a început în anul 1704, când spătarul Mihai Cantacuzino a înfiinţat Spitalul Clinic Colţea. Tot aici a fost locul în care au profesat mari nume româneşti în domeniul medical legate de îngrijirea bolnavilor. Spitalul Clinic Colţea a fost, de asemenea, una dintre primele baze de învăţământ medical din România.

  La înfiinţare, unitatea sanitară nu avea decât 24 de paturi, 12 pentru femei şi 12 pentru bărbaţi.

  Leave a reply →

Photostream