• Noul spital „Dr. Victor Gomoiu”, prima unitate pentru copii construită în Capitală în 30 de ani

  Noul spital „Dr. Victor Gomoiu”, prima unitate pentru copii construită în Capitală în 30 de ani

  Noul Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, a cărui construcție a fost inaugurată în 21 iunie, va fi primul spital de urgență pentru copii realizat în Capitală, în ultimii aproape 30 de ani și primul spital universitar de pediatrie din România, urmând a fi finalizat în vara anului 2015.

  La inaugurarea lucrărilor, au fost prezenți premierul Victor Ponta și primarul Capitalei Sorin Oprescu.

  Noua clădirea a Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” de șase etaje, va fi construită în curtea actualei unități sanitare care funcționează într-un sediu vechi de aproape 100 de ani, o clădire de patrimoniu datând din 1927.

  Costurile pentru noul spital vor fi suportate integral de Primăria Municipiului București (PMB), prin ASSMB.

  Costul estimat al lucrărilor de construcție este de 170 de milioane de lei fără TVA, iar durata executării lucrărilor este de 21 de luni. Clădirea va fi dotată cu aparatură și echipamente medicale de ultimă generație.

  Noua unitate va fi primul spital universitar de pediatrie din România, întrucât toate secțiile vor fi baze de învățământ universitar și postuniversitar, potrivit informațiilor furnizate de municipalitate.

  Managerul spitalului, Doina Pleșca, a explicat că, în prezent, în unitate lucrează 250 de angajați reprezentând personalul medico-sanitar, 35 dintre ei fiind doctori. Atunci când spitalul va fi gata, respectiv în vara anului 2015, personalul medico-sanitar ar trebui să numere aproximativ 450 – 500 de angajați, dintre care 100 să fie doctori.

  Odată cu ridicarea noii clădiri, numărul paturilor va crește de la 159 la 278. Spitalul va fi extins până la 19.260 de metri pătrați (suprafața construită). Va crește, de asemenea, numărul sălilor de operație, de la două, care acum deservesc doar specialititatea ORL, la 10. Astfel, vor exista în unitate câte două săli de operații ORL, Chirugie, Ortopedie și alte patru destinate secției Cardiologie.

  Spitalul va avea una dintre cele mai moderne secții de chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervențională și cardiologie pediatrică din România.

  Vor fi amenajate spații de joacă pentru copii, la fiecare etaj, alături de spații pentru aparținători

  Spitalul va avea un spațiu verde de 3.400 de metri pătrați și parcarea cu o capacitate de 119 locuri, dintre care cinci pentru ambulanțe.

  Clădirea veche a Spitalului „Victor Gomoiu”, care are valoare arhitecturală, va fi consolidată și restaurată, urmând să fie legată de corpul nou printr-o pasarelă de sticlă, mai spune municipalitatea. Vechiul corp va deveni un centru de formare profesională pentru studenți, rezidenți, specialiști, găzduind săli de curs, de conferințe, biblioteci, laboratoare etc.

  „În ultimii 30 de ani nu s-a mai construit nimic în România, de aceea acest spital este o mândrie pentru noi. Va fi al doilea spital de urgență pentru copii din București (după Spitalul „Grigore Alexandrescu”, n.r.), situat în drum strategic, pentru regiunea de sud și de est. În plus, în spital se va desfășura și chirurgie de înaltă tehnicitate cum ar fi operații pe cord, operații pe creier”, a spus primarul general Sorin Oprescu.

  „Urmează ca spitalul să fie dat în funcțiune peste 21 de luni, iar rolul meu este să pregătim de pe acum numărul de medici necesar, pentru a nu ne mai trezi că avem un spital modernizat, dar nu avem medicii necesari sau condițiile pentru a funcționa și ținem săli sau secții ultramoderne închise”, a spus premierul Victor Ponta, menționând că „până acum ba se făcea carul, ba se făceau boii, niciodată nu se făceau în același timp”.

  Premierul a mai spus că a mai văzut în țară, și la spitale, și la școli, cum s-a început construcția clădirilor și pe urmă s-a văzut că mai lipsește ceva. „Un caz celebru, nu spun de unde, este cum a fost terminată clădirea, iar pe urmă au dărâmat pereții ca să bage aparatura medicală”, a mai spus Ponta.

  Leave a reply →

Photostream