Cine suntem?

Suntem o structura nouă din punct de vedere istoric, creată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București, al cărui scop este schimbarea de paradigmă în abordarea sănătății cetățenilor capitalei, corepunzător reperelor europene ale mileniului al III-lea, prin administrarea descentralizată a structurilor medicale cu paturi din oraș.

Sănătatea e darul cel mai frumos și mai bogat pe care natura știe să-l facă.

— Michel de Montaigne

Descentralizarea începe cu o prima etapă în care sunt cuprinse 18 spitale din capitală, urmând ca în cursul anului 2010 toate unitățile medicale cu paturi să treacă în administrarea Primăriei Generale a Bucureștiului.

Infințată în decembrie 2008, activitatea principală a ASSMB presupune finanțarea, dar și coordonarea administrativă a acestor spitale de la nivelul autorității locale.

Scopul este asumarea responsabilității la nivel local, pentru regăsirea directă și imediată a fondurilor cheltuite în calitatea serviciilor medicale și paramedicale la nivelul pacientului.

Prncipalele probleme identificate în istoricul activității acestor spitale au fost subfinanțarea, dar și utilizarea nefuncțională a paturilor de spital.

ASSMB are și alte roluri, pe care le desfășoară coordonat cu Ministerul Sanătății, cum sunt restructurarea, schimbarea profilului unor spitale către specialități cu deficit, gospodărirea administrativă a clădirilor și terenurilor aflate în proprietatea spitalelor, inclusiv acoperirea și optimizarea cheltuielilor cu utilitățile sau politica de personal și educarea performantă a acestuia.

ASSMB deține spitale cu specialități medicale diverse, dar complementare și include și coordonarea unei rețele ambulatorii care presupune: medicină desfășurată în unități de învățământ, inclusiv ale studenților și ale gradinițelor, cabinete de pediatrie, stomatologie, medicină generală și puncte de prim-ajutor, cât și asistență medicală comunitară.

Deja în primul an de funcționare s-au realizat modernizări și retehnologizări atât de importante încât au proiectat aceste spitale din secolul trecut în mileniul al treilea, așa cum declarau cu veritabil entuziasm managerii lor.