• Construcția noului Spital Foișor a început

  Construcția noului Spital Foișor a început

  Spitalul Foișor, singura unitate sanitară de ortopedie din țară, va deveni, în doi ani, cea mai modernă unitate monospecialitate de profil din România, printr-un proiect de reconstrucție, reamenajare și modernizare lansat de Primăriei Municipiului București (PMB), prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), în valoare de 141.826.067,55 lei.

  „Iată că, municipalitatea își face datoria cu vârf și îndesat față de sistemul sanitar, suportă tot ce înseamnă cheltuielile de întreținere ale celor 19 spitale preluate, iar acum începe construirea de unități medicale noi, la Foișor, Gomoiu și Colentina” a spus primarul general, Soin Oprescu, prezent la începerea lucrărilor de extindere, reconstrucție și modernizare a Spitalului Foișor.

  Potrivit inițiatorilor, Spitalul Foișor devine, prin acest proiect, prima unitate sanitară de stat care se va construi după mai bine de jumătate de secol.

  Potrivit estimărilor, acest spital ar putea fi gata într-un an și jumătate, maximum un an și nouă luni.

  „Eu sper să putem să mergem mai devreme. Noi am așezat banii, i-am pus deoparte pentru anul ăsta, 141 de milioane de ron. Apoi, urmează Spitalul Gomoiu, care începe la fel și va fi spital pentru copii și ambulatoriu. Apoi, este în licitație și Spitalul de la Colentina și, în felul ăsta, credem noi că PMB își face datoria cu vârf și îndesat față de sistemul sanitar, mai ales că primăria, la cele 19 spitale (preluate în administrare – n.r.), suportă tot ce înseamnă cheltuielile de întreținere, cu rugămintea, și nu numai rugămintea, de a regăsi banii pe care îi economisesc de la Casă, fiindcă primăria suportă sumele astea, pentru materiale sanitare. Până acum, spitalele primăriei nu au avut lipsuri acute sau perioadă de inconstanță în ceea ce privește medicamentele și materialele sanitare și sper să nu aibă”, a declarat primarul general.

  Spitalul în cifre

   

  „Proiectul „Reconstructia, reamenajarea, modernizarea și echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie -Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor” vizează extinderea unității sanitare actuale de la 4.000 de metri pătrați la 17.000 de metri pătrați, numărul de paturi urmând să crească de la 119, în prezent, la 247” a precizat managerul Spitalului Foișor, prof. dr. Cristian Stoica.

  De asemenea, în noul spital vor funcționa, în total, opt săli de operație, față de cinci, câte sunt în prezent. „Dar cel mai important este că se va introduce sistemul de preanestezie, prezent fecvent în spitalele din SUA. Este vorba despre faptul că, în timp ce un pacient este în sală, un altul este pregătit pentru operație, adică primește preanestezia. După ce s-a încheiat operația, patul pe care a stat bolnavul va fi coborât într-o sală specială, unde este curățat și dezinfectat, iar apoi este readus în blocul operator, pentru bolnavul pregătit de intervenție. De asemenea unitatea de ATI va aduce puțin aer de Franța, adică va avea supraveghere centralizată, iar pacienții vor fi separați prin paravane, doi câte doi” a mai spus Stoica.

  În Spitalul Foișor cu structura actuală sunt internați, anual, în jur de 9.000 de pacienți, iar alți 10.000 sunt tratați în ambulatoriu. „Odată cu extinderea spitalului, numărul internărilor va crește, dar noi urmărim, în special, creșterea calității”, a subliniat managerul unității sanitare.

  Cu același prilej, directorul de la Foișor s-a declarat mulțumit de preluare spitalului de către municipalitate. „Începand cu 2009, odată cu preluarea noastră de către municipalitate, pot mulțumi că am fost preluați. Spitalul Clinic Foișor a fost modernizat și a beneficiat de echipamente de ultimă generație, devenind astfel printre cele mai moderne unități de ortopedie din Europa de Est, capabil de pâna la 30 de interventii chirurgicale pe zi, din care multe de mare complexitate. Din păcate, Casa (de Asigurări de Sănătate – n.r.) ne decontează numai 20 de intervenții pe zi, așa că trebuie să ne rezumăm la aceste cifre”, a spus managerul Stoica.

  Activitate medical de top

   

  Potrivit acestuia, jumătate dintre pacienții tratați în spital provin din Bucuresti, iar restul, din țară. Aproape 40 la sută din totalul intervențiilor de endoprotezare din Capitală sunt realizate în Spitalul Foișor, în primele luni ale lui 2013 fiind deja efectuate 500.

  La Foișor sunt realizate intervenții chirurgicale de mare complexitate, cum ar fi revizii endoprotetice, deformații vertebrale (scolioze, cifoze) tumori osoase și de părți moi, tuberculoză osteoarticulară. Unitatea efectuează, de fapt, intervenții din tot spectrul ortopedic, inclusiv tumori de toate felurile, dar și de chirurgie conservatoare și intervenții minim invazive, endorpotezare în tumori, revizii endotortetice sau chiar revizii la revizii.

  Tot la Foișor se află Registrul național de endoprotezare, prin care spitalul este interconectat la lumea medicală internațională, dar și o bancă de os.

  În 2012, la acest spital au fost realizate 3.000 de intervenții chirurgicale, dintre care cel puțin 1.000 – de endoprotezare articulare (implant proteză articulară – umăr, genunchi, șold etc.)

  În unitate funcționează și un sistem unic în România (NIM Eclipse Nerve Monitorig System), indicat in special in chirurgia cu grad ridicat de risc neurologic.

  Printre echipamentele de top ale unității sanitare achiziționate de ASSMB se numără: stație mobilă tip microscop chirurgical, aparate cu ultrasunete pentru extragerea protezelor în cazul reviziilor, dispozitive cu radiofrecvență și microunde pentru ablația tumorilor.

  Leave a reply →

Photostream